Jazztublieft?

Door Luc De Baets

De jazzmuziek in Vlaanderen heeft te kampen met een beperkt afzetgebied en het gebrek aan chauvinisme, durf en middelen, maakt het niet gemakkelijk om het muzikale talent tot grensoverschrijdende bekendheid op te tillen. Niettegenstaande muzikale ambassadeurs als Toots Thielemans, Philip Catherine, Bert Joris en het Brussels Jazz Orchestra ons landje reeds op de kaart hebben gezet, blijft er nog heel wat te doen.

Kunstencentrum De Werf heeft - in het kader van het cultuurfestival Corpus Brugge ’05 - met de Jazzlab Series, het Muziekcentrum Vlaanderen en Jazzmozaïek de handen in elkaar geslagen voor de allereerste Flemish Jazz Meeting, met de uiteindelijke bedoeling om de sinds de jaren negentig hier zo opverende jazzmuziekscène meer uitstraling en internationale bekendheid te bezorgen.

Via een uitgebreide enquête bij de Vlaamse media, organisatoren en promotoren werden volgende groepen geselecteerd voor de eerste Flanders Jazz Meeting: (in alfabetische volgorde) Brussels Jazz Orchestra, Bart Defoort Quartet, Kris Defoort, Jozef Dumoulin, Flat Earth Society, Chris Joris, Mâäk’s Spirit, Bart Maris, Jef Neve Trio, Octurn, Ben Sluijs Quartet, Jeroen Van Herzeele, Robin Verheyen Quartet, Erik Vermeulen Trio.

Al deze groepen konden zich op 2, 3 en 4 september 2005 in Kunstencentrum De Werf in Brugge manifesteren voor een uitgelezen schare binnen- en buitenlandse organisatoren, promotoren en journalisten. Deze eerste Flemish Jazz Meeting is in al zijn onvolledigheid een caleidoscoop van de Jazz in Vlaanderen in 2005, een momentopname van een muziekscène in volle ontwikkeling. Deze cd, de muzikale getuige ervan, houdt de herinnering levendig aan deze manifestatie.

Meer over de vier Vlaamse organisaties die zich achter dit project scharen en een nieuw élan willen geven aan de Vlaamse jazz, kan je vinden op de onderscheiden websites: www.dewerf.be, www.jazzlabseries.be, www.muziekcentrum.be, www.jazzmozaiek.be en in het kwartaalmagazine Jazzmozaïek.

Stef Coninx & Katrien van Remortel
(Muziekcentrum Vlaanderen)

Rik Bevernage & Filip Delmotte
(De Werf - Jazz Brugge)

Luc De Baets
(Jazzmoza´ek)

Mik Torfs & Ilka Stevens
(JazzLab Series)